Общо 40 машини в цялата страна не работят. Има секции в

...
Общо 40 машини в цялата страна не работят. Има секции в
Коментари Харесай

ЦИК разкри подробности за хода на изборния ден

Общо 40 машини в цялата страна не работят. Има секции в страната, в които машините са дефектирали и се минава напълно на хартиено гласоподаване, оповестиха от ЦИК.

" За 16 машини получихме информация във вчерашния ден при диагностиката на машините. Останалите са в днешния ден. Основно проблемите са, че въобще не започва машината. В един случай имаме липса на карти, в други случаи картите на сработват. Общо взето това са проблемите. В тези секции се продължава сега единствено с хартиени бюлетини ", сподели представителят на ЦИК Росица Матева, съобщи БНР.

Има места, където са се появили единствено бели бюлетини от машината и комисиите са дали опция да се гласоподава наново.

" Комисиите са си съставили протокол за тези обстановки, тъй че в края на изборния ден, когато преброяват гласовете – те се откриват с броене и на машинните бюлетини – ще се отрази това събитие, с цел да могат контролите да бъдат задоволени. В случая, СИК е работила вярно. И в други такива случаи - имахме едно позвъняване за машина, която е отпечатала доста къса бюлетина и не се вижда по какъв начин е дал своя вот гласоподавателят – там също са дали инструкции да му се даде опция повторно да гласоподава. На места не е дадена опция - на две или три места - на гласоподавателя да гласоподава повторно, само че рекомендацията на ЦИК е в такива случаи да се даде опция на гласоподавателя да гласоподава още един път като бъде формиран протокол и бъде отразено това събитие ", изясни тя.

На бюлетината от машината би трябвало да се слага щемпел, напомнят от ЦИК.

" Получихме много позвънявания, че на бюлетините от машините не се слагат печати. Трябва да слагат секционните комисии един щемпел, откакто бъде отпечатана бюлетината за машинно гласоподаване и преди стартирането в кутията. Искам да обърна внимание на събитието, че машинните бюлетини са постоянно действителни. Дори да се пуснати в кутията машинни бюлетини без щемпел, те също ще бъдат действителни, само че въпреки всичко би трябвало да се извършва законът. Нека да слагат секционните комисии щемпел върху машинните бюлетини ", сподели още Матева.  Все още сигналите за нарушавания са малко и измежду тях няма такива за съществени нарушавания, регистрират от ЦИК.

" Някъде 8 или 9. Три от тях са за проблеми отвън страната - за неявили се членове на СИК - тъй че са ориентирани към бюрото, което се занимава с гласоподаване отвън страната. Взехме решение да стартира работа комисията като надлежно заместник-председателите станат ръководители, както е всекидневно. Има няколко сигнала за страната, само че са изпратени до съответните РИК по подготвеност, защото касаят гласоподаване в съответни секции ", разяснява представителят на комисията. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР